Windsurfing Hoek van Holland bestaat uit meer dan 240 fanatieke windsurfers, kitesurfers, wingers, suppers en golfsurfers. Zodra de omstandigheden het toelaten, staan zij trappelend op het strand om hierna snel het water op te gaan!
Boven op het duin staat ons gebouw waarin WSHvH zich huisvest. Afhankelijk van het tij, is het met opgetuigde spullen zo'n 75 meter lopen naar de vloedlijn. Het gebouw is in 2009 volledig vernieuwd en stallen is sindsdien weer volledig mogelijk. De ruimte is zo ingericht dat het een groot aantal wind- , kite-, en golfsurf spullen kan herbergen. Tevens is er kleedruimte met 2 warmwater douches en toiletten.
We staan met ons gebouw jaarrond op locatie, dit in tegenstelling tot tal van andere verenigingen die hun clubgebouw in de wintermaanden moeten afbreken. Parkeren kan gratis op 400 meter vanaf het strand, voor leden met een pasje van de slagboom direct aan het strand bij het clubhuis. Deze pas is aan te vragen bij de gemeente via onze secretaris. Ondanks de door de gemeente Rotterdam berekende hoge abonnement prijs van 100 euro per jaar, kan hier een wachtlijst voor zijn. Leden die stallen hebben ook de mogelijk om met de metro of met de bus naar het strand te komen.
Klik hier voor onze locatie in maps aan het einde van de Rechtestraat.
Er kan met alle windrichting gesurft worden, vanwege het feit dat er geen strekdammen zijn. Wel is het met aflandige wind niet aan te raden om te gaan varen. De wind is dan over het algemeen erg vlagerig, deze komt dan over de duinen. Kite surfen is met deze richting erg gevaarlijk en dus af te raden. Wel kunnen er met aflandige wind hele mooie golven ontstaan, maar dat is verder geheel afhankelijk van het tij en natuurlijk de wind. Dus als je toch het water op wil gaan is het wijs om eerst contact op te nemen met leden.
Om de huidige condities te bekijken kun je terecht in het weeroverzicht >>
Zowel windsurfen, kitesurfen en golfsurfen zijn niet de meest veilige sporten die er bestaan. Op zee ligt het risico factor nog hoger dan op binnenwater. Ongelukken op het water zijn niet uit te sluiten. Daarom is het te adviseren nooit alleen het water op te gaan. Leden van de surfclub kennen elkaar en weten van elkaar wie er is, als iemand ontbreekt of met pech ligt kan er meteen actie worden ondernomen. In de meeste gevallen kan men elkaar helpen, maar bij echte noodgevallen is de KNRM van Ter Heijde binnen 18 minuten ter plaatse.
Advies; zet je telefoon nummer op al je surfspullen, en zet het alarmnummer van de kustwacht in je telefoon. (nl. 0900-0111)
Bekijk de website van de KNMR en wordt donateur >>
Leden van Windsurfing Hoek van Holland krijgen korting bij:
In 1979 is Windsurfing Hoek van Holland dat destijds nog onder de naam ‘De Zeilplank en Recreatie vereniging Delfland’ doorging, door een aantal vrienden opgericht. Enkele namen hiervan zijn Bart Sio en Nelis Bijl (vader van Pieter Bijl). In de beginjaren was windsurfen een hype en al in 1981 waren er zo'n 240 leden.
Het eerste clubhuis was een keetwagen ook wel bekend als Pipowagen en de stalling was in een Duitse bunker. Dit clubhuis stond bij de Oranjeplas langs de Nieuwe Waterweg. Om bij het water te komen moest men met de surfspullen de spoorlijn oversteken. Levensgevaarlijk natuurlijk, de surfspullen waren in die tijd zeker nog niet goed handelbaar. Ook was er ‘oorlog’ tussen de vereniging en een natuurclub die zeven jaar duurde. Het kwam zelfs zover dat de vereniging enige tijd dakloos was. Uiteindelijk na een hoop protest van de vereniging bij de gemeente, kreeg deze in 1987 een bouwvergunning om op een plaats dicht bij het water accommodaties neer te zetten.
Ook gingen er al snel steeds meer mensen op zee surfen en vandaar dat men ook op het strand bij Hoek van Holland een vereniging starte, de WSHvH. Beginjaren 80 fuseerden Delfland en WSHvH, deze gingen door onder de huidige naam.
Om commerciële redenen startte toenmalig strandtenthouder (bekend als Joop) een eigen windsurfvereniging, Hoeks Jumpteam. Na een hoop ruzies heeft de gemeente bepaald dat er maar plaats was voor één surfvereniging. Op deze manier werd Hoeks Jumpteam overgenomen en heeft de WSHvH sindsdien een vaste locatie aan zee.
Tussen al het gedoe met gemeentes en instanties door heeft de vereniging een hoop georganiseerd, waaronder de organisatie van het Nederlands Kampioenschap op het Haringvliet met Stephan van de Berg. Zelfs wereldkampioenschappen op het Veerse meer, de winnaar hiervan was de zoon van een slager uit Vlaardingen genaamd Smakman. Jarenlang werden er op het strand van Hoek van Holland Nk wedstrijden gesurft.
In 2004 is er in goed overleg besloten om de vereniging die al die tijd uit 2 locaties bestond weer op te splitsen. De vereniging aan de plas ging verder onder de naam Recreatievereniging Oranjeplassen welke bestond uit enkele surfers en karpervissers.
Voor informatie over lidmaatschap bij WSHvH klik hier >>