Surf verhalen

Een BERG WIND aan het Gardameer

Je hebt van die plaatsen in de wereld waar een constante wind waait en waar je windsurfen gewoon in je agenda kunt plannen! Helaas valt Hoek van Holland hier niet onder. Het noordelijke puntje van het Gardameer (Noord-Italië) schijnt wel zo'n spot te zijn.

Van het internet plukte ik het volgende: “Lake Garde is famous for its thermal winds. In the morning the wind blows from the north (Pelèr), and in the afternoon from the south (Ora). During the switch from Pelèr to Ora conditions are ideal for beginners. During the day the Ora gets steadily stronger good for every surflevel. Surfcenters are located on the famous “bottle neck”, the windiest point of Lake Garda. Thanks to the funnel effect this area can actually guaranty wind for over 85% of the duration of the season”


Das niet verkeerd. Aangezien mijn vakatiedagen schaars waren, kwam het wel uit om naar een windzeker oord te trekken. Dus ben ik enkele weken terug in mijn busje gesprongen om dit wind”paradijs” te checken.
Ondanks vele bevestigingen dat het daar best surfen is, was het toch wat raar om 1200 km landinwaarts te trekken, terwijl je in tegenovergestelde richting regelmatig met surfspul afgeladen campers en volkswagen busjes zag….

Na een hete anderhalve dag rijden kwamen we aan in Torbole. De eerste indruk was goed. Het was super mooi weer en nog belangrijker; wind! Het meer met schuimkopjes tussen immense hoge bergen was een fraai gezicht en deed de handjes jeuken. Dus snel tentje neerzetten en gelijk maar even het water op.
Tussen Torbole en Riva stikt het van de campings. Ze hebben bijna allemaal een surfcenter en liggen direct aan het water. We hadden er zo maar een uitgepikt die er leuk uitzag een beetje halverwege.

Als je van plan bent ook naar het Gardameer te gaan kan ik je adviseren beter een van de buitenste camping te zoeken. De “Ora” wind is aanlandig. Achter op het meer waait het lekker waar ik zeker op een klein boardje had kunnen varen. Je moet daar echter wel eerst even vanaf de kant naartoe oploeven. Torbole en Riva worden gescheiden door een klein bergje met een steile rotswand. Het lijkt wel alsof de wind hierdoor lokaal wordt verstoord doordat hij tegen die muur opbeukt. Gevolg was dat hierdoor na opstap vanaf onze camping je niet echt weg kon knallen. Voor mij zelfs zodanig dat ik genoodzaakt was te moeten vertrekken op een groter setje dan achterop had gehoeven. Meer naar Riva of Torbole is de wind beter met name ook dichter bij de kant. Gezien de wind is het relaxter wat hoger op het meer side shore te starten, surfcentrum CONCA SURF ten oosten van Torbole, daar moet je wezen. Je kunt daar voor 6 euro de gehele dag parkeren. Optuigen op het gras en je boardje vanaf rubbermatten het water in laten glijden zodat je helemaal geen schoentjes nodig hebt. Dat is bij de andere spots door stenen wel anders. Er zit ook een JP/NP-testcentrum met de nieuwste spullen. Dus (als je niet terug deinst van de huurkosten) kun je ook je eigen spullen thuislaten. Hier kun je op normale dagen gemiddeld varen met 5.4 –6.9 m2. Ten westen van Riva rijdt je door wat tunnels naar Limone. Ook daar is een windhoek op het meer. Waar het gewoon een dikke Bft. meer waait dan ca. 500 meter verder. Raar hoor met die bergen. Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan. Het enige nadeel van deze spot is dat er geen goede parkeergelegenheid is. Je moet je auto langs de weg zetten half in de tunnel, of je moet bij het hotel slapen aldaar dan is het geen punt. Maar deze zijde van het meer is een grote afgrond dus je kunt er bijna niet normaal komen. CONCA bij Torbole is dan toch een stuk relaxter.

Al met al.. Het noorden van het Gardameer is inderdaad een surfparadijs. Dat wil zeggen er staat bijna altijd wind. Ik ben er slechts een week geweest dus kan het niet helemaal goed beoordelen, maar ik heb echt elke dag maximaal kunnen varen. De wind zat zo rond de 4-5 Bft en die zorgde tevens voor leuke windgolfjes. Het is geen wave-., maar wel zeker een echte freestyle/freeride–spot.

Het leuke aan het Gardameer is dat het veel meer te beiden heeft dan alleen windsurfen. Je kunt er lekker mountainbiken in de bergen, lekker eten en er liggen niet ver vandaan een aantal mooie steden als Verona, Florence en Pisa die het bezoeken zeker waard zijn.

Als je van plan bent erheen te gaan veel plezier. Nog een tip dan; plan je vakantie goed, want als je met de bouwvak gaat dan is het een mierennest daar en zijn alle campings barstens vol. Net ervoor is het ideale tijdstip om te gaan. Een nadeel aan de spot is dat een zwemvest verplicht is….

 

Groetjes Dennis

Terug naar overzicht
Sponsoren:
Siem de Jong - funsports M.C. van der Kaaij - al bijna 75 jaar glanzend vakmanschap Rentokil Visshop Berkel De Surfschool
J.A.N.! Serious design